Ananászos sonka
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sovány, főtt, kötözött sonka
1 doboz ananászbefőtt
2 dl tejszín
1 ek liszt
1 ek ecetes torma
só
késhegynyi bors |
|
|
Elkészítése:
A kötözött sonkáról leszedjük a köteléket, felszeleteljük, a szeleteket tepsiben egymás mellé rakjuk. A lisztet és a tejszínt simára keverjük, majd egy serpenyőbe töltjük. Hozzáteszünk 1 dl ananászlevet, megfűszerezzük, és kevergetve felforraljuk. Sűrűre főzzük, a tűzről levéve hozzákeverjük a tormát, beletesszük az ananászdarabokat, összekeverjük. A szószt rákenjük a sonkaszeletekre, majd az előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje pirosodni nem kezd.
Energiatartalom:
Adagonként 380 kcal
Dinnye és papaya pármai sonkával
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet sárgadinnye
2 papaya
1 citrom leve
4 szelet pármai sonka (lehet más, de nyers soka is) |
|
|
Elkészítése:
Meghámozzuk a papayát, szeletekre vágjuk, csakúgy, mint a dinnyét. A gyümölcsöket meglocsoljuk citrommal, és kb. fél órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor a sonka mellé tesszük a papayát és a dinnyét.
Hagyományos húsvéti sonka
Hozzávalók:
- nyers füstöltsonka
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál egész bors
- babérlevél
- sárgarépa, fehérrépa, zeller
- 4-5 főtt tojás
- torma, mustár
- retek
|
|
|
Elkészítése:
Előző este áztassuk be a nyers füstöltsonkát annyi hideg vízbe, hogy ellepje. Másnap bő hideg vízben tegyük fel főni. Adjuk hozzá a nagyobb szeletekre vágott vöröshagymát, a fokhagymát, a borsot, és a babérlevelet. Ha már félig megfőtt a sonka, adjuk hozzá a szeletekre vágott zöldségeket. Akkor főtt meg, ha a sonka csontját ki tudjuk húzni, mintegy leválik róla a hús. Hagyjuk kihűlni a saját levében, majd vágjuk vékony szeletekre. Készíthetjük kötözött sonkából is a lakomát, ami akkor főtt meg, ha hústűvel átszúrva puhának érezzük.
Főzzük keményre a tojásokat, öblítsük le hideg vízzel, majd szeleteljük fel. A sonkát és a tojást tálaljuk a főtt zöldségekkel, tormával és mustárral, és díszítsük retekkel.
Sonkás-sajtos sült tojás
Hozzávalók 4 személyre:
8 kemény tojás
20 dkg sajt
10 dkg főtt sonka
5 dkg tejszín
3 dkg tejföl
1 csokor metélőhagyma, és kapor
só, fehérbors |
|
|
Elkészítése:
Vágjuk ketté a főtt tojásokat, óvatosan vegyük ki a sárgájukat és nyomkodjuk össze egy villával. Vágjuk finomra a sajtot és apró kockára a sonkát, mindezt keverjük bele a tojásba a tejföllel, a tejszínnel, a sóval és a zöldfűszerekkel együtt. Ezt a masszát töltsük vissza a félbevágott tojásokba. Tegyük őket szorosan egymás mellé egy tűzálló tálba, és az előmelegített, alacsony hőfokú sütőben süssük kb. 15 percig, míg a sajt megolvad. Melegen tálaljuk.
Húsvéti tojásos receptek
Tojástekercs Kaszinótojás Tojás aszpikban Sonkaízű tojás
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 tojás
- egy doboz tejföl
- egy evőkanál liszt
- 15 dkg sonka
- 15 dkg reszelt sajt
- apróra vágott petrezselyem, oregano
- só, bors
- olaj
Elkészítése:
A felvert tojásokat keverjük össze a tejföllel és a liszttel. Sózzuk, borsozzuk; szórjunk bele apróra vágott (lehetőleg friss) zöldfűszereket: oreganót, petrezselymet. Egy nagyobb serpenyőben olajon süssünk belőle egy vagy több omlettet. A még meleg omletteket szórjuk meg a reszelt sajttal, helyezzük rá a vékonyra szeletelt sonkát, és tekerjük össze. A roládokat csomagoljuk alufóliába, hogy ne essenek szét, és hűtőszekrényben "érleljük" őket egy-két óráig. Szeletelve tálaljuk. Előételnek kitűnő; saláta illik hozzá. Készíthetjük tejföl helyett joghurttal is.
Kaszinótojás
Hozzávalók:
- 8 kemény tojás
- tejföl vagy joghurt
- vaj vagy margarin
- mustár
- majonéz
- apróra vágott petrezselyem
- só, bors
- petrezselyemlevél, olajbogyó
Elkészítése:
A kemény tojásokat hosszában félbevágjuk, sárgájukat kiemeljük, villával összetörjük, majd hozzáadunk két evőkanál tejfölt és két evőkanál majonézt. Mustárral, sóval, borssal és apróra vágott petrezselymmel ízesítjük. (A hozzávalók mennyisége ízlés szerint változtatható.) A krémet habosra keverjük, majd visszatöltjük a félbevágott tojásokba. Tálalásokor a tojásokat állítsuk franciasaláta-ágyra vagy pirítós szeletekre, hogy fel ne dőljenek. Díszítsük olajbogyóval és petrezselyemlevéllel. A tölteléket dúsíthatjuk áttört főtt burgonyával vagy besamelmártással; tejföl helyett pedig használhatunk joghurtot is.
Tojás aszpikban
Hozzávalók:
- 4 kemény tojás
- 2-3 szelet sonka
- 2 dkg zselatinpor
- 2-3 darab csemegeuborka
- 1 zacskó mirelit zöldség (pl. mexikói keverék)
- víz
Elkészítése:
A mirelit zöldséget sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Közben a zselatint beáztatjuk pár kanálnyi hideg vízbe, majd amikor megduzzadt, elkeverjük a még meleg, leszűrt zöldséglével (fél liternyi kell belőle). Egy folpackkal kibélelt őzgerinc-, vagy egyéb, keskenyebb tortaformába kb. egy centiméternyit öntünk a léből. Miután megdermedt, a formába tesszük a sonkaszeleteket, a félbevágott tojásokat, a felszeletelt csemegeuborkát és a zöldségeket. A formát ezután feltöltjük a langyos zöldséglével. Ügyeljünk arra, hogy maradjon elég hely az aszpiknak, így nem fog szétesni. Hűtőben hagyjuk megdermedni, majd a formából kiborítva tálaljuk. A hozzávalókat kedvünk szerint rendezhetjük el, így a már kész aszpikban esztétikus mintát alakíthatunk ki.
Sonkaízű tojás
A húsvéti sonka mellé járó főtt tojásokat egy nagyon egyszerű módszerrel bolondíthatjuk meg. A főtt sonka még meleg főzővizébe tegyük bele a meghámozott kemény tojásokat, és addig hagyjuk benne, amíg a lé ki nem hűl. A tojások kellemes sonkaízt kapnak. (A tojások sárgája esetleg kissé zöldes színűvé válhat, ez azonban nem jelent minőségi romlást!)
Húsvéti bárányborda
Hozzávalók:
- 1 kg bárányborda
- 1,5 dl joghurt
- 2 kávéskanál liszt
- 1 evőkanál currypor
- 2 evőkanál finom kenyérmorzsa
- 1-2 dl víz és kevés száraz fehérbor keveréke a pároláshoz
- 1 fej vöröshagyma
|
|
|
Elkészítése:
Tegyük hőálló edénybe a bordákat. Kis tálban keverjük össze a joghurtot, a lisztet és a curryport. Tegyük a húsra. Szórjuk meg kenyérmorzsával, és öntsük rá a vizet a borral együtt. Tegyük hozzá a kettébe vágott vöröshagymát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig süssük, vagy amíg a bordák meg nem puhulnak.Ha nem elég a vizes bor, pótoljuk, de ügyeljünk arra, hogy a végén pirosra, de ne szárazra süljön a borda!
Húsvéti muffin
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10-15 dkg puha vaj
- 1 dl tej
- 1 csipet só
- 1 ek méz
- kevéske rum
|
|
|
A tetejére: ízlés szerint mazsola, porcukor, színes cukormáz, színes cukordísz, csokoládédarabok, marcipán nyuszi, csokitojások.
Elkészítése:
Az alapanyagokat egy nagy tálba teszünk és összeturmixoljuk, majd a muffinformába öntjük. A formát csak 3/4-ig töltsük meg, különben a sütemény „túlcsordul”. Ha fém muffinformát használunk, vajazzuk ki, mielőtt beletesszük a masszát. Erre akkor nincs szükség, ha papírkosárkákat vagy szilikon muffinformát használunk a sütéshez. A muffin 200 fokon, előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül.
Díszítés:
Sütés előtt tesszük a tetejére a mazsolát és/vagy a csokoládét, utána meghintjük porcukorral. Ha cukormázzal és színes cukorkákkal díszítjük, csak sütés után tegyük rá, csakúgy, mint a marcipán nyuszit és a csokitojásokat. Ez utóbbiakat fogpiszkálóval rögzíthetjük
Húsvéti nyuszipiskóta
Hozzávalók:
- piskótatészta
- vajkrém
- kókuszreszelék
- ételszínező
- csoki- vagy marcipán nyuszi
- csoki- vagy marcipán tojás
|
|
|
Elkészítése:
Készítsünk piskótatésztát, majd egy nagyobb pohárral vágjunk ki korongocskákat. Kenjük be vajkrémmel, majd szórjuk rá a zöld ételfestékkel enyhén megfestett kókuszreszeléket. Ezzel kész a nyuszi "zöld rétecskéje". Tegyük rá a nyuszit, és mellé a tojást. Készítsünk egy egész tálcáravalót belőle.
Dekorálhatjuk még színes cukorkákkal is. Gyermekek is könnyen elkészíthetik.
Piskótatészta:
Hozzávalók: 6 tojás, 6 ek cukor, 6 púpozott ek liszt, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 1 csipet só.
Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet tálba téve keverjük össze alaposan a sütőporral, a tojások fehérjét pedig egy csipetnyi sóval verjük kemény habbá. A tojássárgájára rászórjuk a liszt felét, rátesszük a tojásfehérjét, majd rászórjuk a maradék lisztet is. Dolgozzuk össze fakanállal, vigyázva arra, hogy a tojáshab ne nagyon törjön össze. Béleljünk ki egy sütőformát sütőpapírral, és előmelegített sütőben süssük 200 fokon aranysárgára. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját sütés közben, mert a tészta összeesik. Hagyjuk egy kicsit hűlni a sütőben, majd borítsuk ki óvatosan egy tálcára, húzzuk le a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tojáslikőrtorta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 tojás
- 200g margarin
- 150 g liszt
- 150 g cukor
- 200 g mogyoró (őrölt)
- 50 g fehér csokoládé (reszelt)
- 3 csapott kávéskanál sütőpor
A töltelékhez:
- 500 g mascarpone
- 250 g tojáslikőr
- 200 g habtejszín
- 100 g porcukor
- 8 evőkanál csipkebogyólekvár
- 4 lap fehér zselatin
A tálaláshoz:
- 25 g pisztácia (aprított)
|
|
|
Elkészítése:
A margarint a cukorral egy tálban habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd az átszitált, sütőporral elkevert lisztet, végül a mogyorót és a csokoládét. Alaposan összegyúrjuk.
A tésztát egy kivajazott formába tesszük, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 50 percig sütjük. Óvatosan kivesszük a formából, kihűtjük, majd keresztben kettévágjuk. Az alsó felét megkenjük 4 evőkanál csipkebogyólekvárral, rátesszük a tészta másik felét, és a tetejét is megkenjük a lekvárral.
A zselatint egy kevés hideg vízbe beáztatjuk. Közben a mascarponét összekeverjük a porcukorral és 200 ml tojáslikőrrel. A zselatint a felhasználási útmutatóknak megfelelően feloldjuk és hozzáadjuk a krémsajthoz. Végül hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt, és a tortát megkenjük a krémmel. A maradék tojáslikőrrel és a pisztáciával tálaljuk.
|