Ananszos sonka
Hozzvalk 4 szemlyre:
50 dkg sovny, ftt, ktztt sonka
1 doboz ananszbeftt
2 dl tejszn
1 ek liszt
1 ek ecetes torma
s
kshegynyi bors |
|
|
Elksztse:
A ktztt sonkrl leszedjk a ktelket, felszeleteljk, a szeleteket tepsiben egyms mell rakjuk. A lisztet s a tejsznt simra keverjk, majd egy serpenybe tltjk. Hozztesznk 1 dl ananszlevet, megfszerezzk, s kevergetve felforraljuk. Srre fzzk, a tzrl levve hozzkeverjk a tormt, beletesszk az ananszdarabokat, sszekeverjk. A szszt rkenjk a sonkaszeletekre, majd az elmelegtett stben addig stjk, amg a teteje pirosodni nem kezd.
Energiatartalom:
Adagonknt 380 kcal
Dinnye s papaya prmai sonkval
Hozzvalk 4 szemlyre:
4 szelet srgadinnye
2 papaya
1 citrom leve
4 szelet prmai sonka (lehet ms, de nyers soka is) |
|
|
Elksztse:
Meghmozzuk a papayt, szeletekre vgjuk, csakgy, mint a dinnyt. A gymlcsket meglocsoljuk citrommal, s kb. fl rra htbe tesszk. Tlalskor a sonka mell tesszk a papayt s a dinnyt.
Hagyomnyos hsvti sonka
Hozzvalk:
- nyers fstltsonka
- 1 fej vrshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 kvskanl egsz bors
- babrlevl
- srgarpa, fehrrpa, zeller
- 4-5 ftt tojs
- torma, mustr
- retek
|
|
|
Elksztse:
Elz este ztassuk be a nyers fstltsonkt annyi hideg vzbe, hogy ellepje. Msnap b hideg vzben tegyk fel fni. Adjuk hozz a nagyobb szeletekre vgott vrshagymt, a fokhagymt, a borsot, s a babrlevelet. Ha mr flig megftt a sonka, adjuk hozz a szeletekre vgott zldsgeket. Akkor ftt meg, ha a sonka csontjt ki tudjuk hzni, mintegy levlik rla a hs. Hagyjuk kihlni a sajt levben, majd vgjuk vkony szeletekre. Kszthetjk ktztt sonkbl is a lakomt, ami akkor ftt meg, ha hstvel tszrva puhnak rezzk.
Fzzk kemnyre a tojsokat, bltsk le hideg vzzel, majd szeleteljk fel. A sonkt s a tojst tlaljuk a ftt zldsgekkel, tormval s mustrral, s dsztsk retekkel.
Sonks-sajtos slt tojs
Hozzvalk 4 szemlyre:
8 kemny tojs
20 dkg sajt
10 dkg ftt sonka
5 dkg tejszn
3 dkg tejfl
1 csokor metlhagyma, s kapor
s, fehrbors |
|
|
Elksztse:
Vgjuk kett a ftt tojsokat, vatosan vegyk ki a srgjukat s nyomkodjuk ssze egy villval. Vgjuk finomra a sajtot s apr kockra a sonkt, mindezt keverjk bele a tojsba a tejfllel, a tejsznnel, a sval s a zldfszerekkel egytt. Ezt a masszt tltsk vissza a flbevgott tojsokba. Tegyk ket szorosan egyms mell egy tzll tlba, s az elmelegtett, alacsony hfok stben sssk kb. 15 percig, mg a sajt megolvad. Melegen tlaljuk.
Hsvti tojsos receptek
Tojstekercs Kaszintojs Tojs aszpikban Sonkaz tojs
Hozzvalk 4 szemlyre:
- 8 tojs
- egy doboz tejfl
- egy evkanl liszt
- 15 dkg sonka
- 15 dkg reszelt sajt
- aprra vgott petrezselyem, oregano
- s, bors
- olaj
Elksztse:
A felvert tojsokat keverjk ssze a tejfllel s a liszttel. Szzuk, borsozzuk; szrjunk bele aprra vgott (lehetleg friss) zldfszereket: oregant, petrezselymet. Egy nagyobb serpenyben olajon sssnk belle egy vagy tbb omlettet. A mg meleg omletteket szrjuk meg a reszelt sajttal, helyezzk r a vkonyra szeletelt sonkt, s tekerjk ssze. A roldokat csomagoljuk alufliba, hogy ne essenek szt, s htszekrnyben "rleljk" ket egy-kt rig. Szeletelve tlaljuk. Eltelnek kitn; salta illik hozz. Kszthetjk tejfl helyett joghurttal is.
Kaszintojs
Hozzvalk:
- 8 kemny tojs
- tejfl vagy joghurt
- vaj vagy margarin
- mustr
- majonz
- aprra vgott petrezselyem
- s, bors
- petrezselyemlevl, olajbogy
Elksztse:
A kemny tojsokat hosszban flbevgjuk, srgjukat kiemeljk, villval sszetrjk, majd hozzadunk kt evkanl tejflt s kt evkanl majonzt. Mustrral, sval, borssal s aprra vgott petrezselymmel zestjk. (A hozzvalk mennyisge zls szerint vltoztathat.) A krmet habosra keverjk, majd visszatltjk a flbevgott tojsokba. Tlalsokor a tojsokat lltsuk franciasalta-gyra vagy pirts szeletekre, hogy fel ne dljenek. Dsztsk olajbogyval s petrezselyemlevllel. A tltelket dsthatjuk ttrt ftt burgonyval vagy besamelmrtssal; tejfl helyett pedig hasznlhatunk joghurtot is.
Tojs aszpikban
Hozzvalk:
- 4 kemny tojs
- 2-3 szelet sonka
- 2 dkg zselatinpor
- 2-3 darab csemegeuborka
- 1 zacsk mirelit zldsg (pl. mexiki keverk)
- vz
Elksztse:
A mirelit zldsget ss vzben megfzzk, majd leszrjk. Kzben a zselatint beztatjuk pr kanlnyi hideg vzbe, majd amikor megduzzadt, elkeverjk a mg meleg, leszrt zldsglvel (fl liternyi kell belle). Egy folpackkal kiblelt zgerinc-, vagy egyb, keskenyebb tortaformba kb. egy centimternyit ntnk a lbl. Miutn megdermedt, a formba tesszk a sonkaszeleteket, a flbevgott tojsokat, a felszeletelt csemegeuborkt s a zldsgeket. A formt ezutn feltltjk a langyos zldsglvel. gyeljnk arra, hogy maradjon elg hely az aszpiknak, gy nem fog sztesni. Htben hagyjuk megdermedni, majd a formbl kibortva tlaljuk. A hozzvalkat kedvnk szerint rendezhetjk el, gy a mr ksz aszpikban eszttikus mintt alakthatunk ki.
Sonkaz tojs
A hsvti sonka mell jr ftt tojsokat egy nagyon egyszer mdszerrel bolondthatjuk meg. A ftt sonka mg meleg fzvizbe tegyk bele a meghmozott kemny tojsokat, s addig hagyjuk benne, amg a l ki nem hl. A tojsok kellemes sonkazt kapnak. (A tojsok srgja esetleg kiss zldes sznv vlhat, ez azonban nem jelent minsgi romlst!)
Hsvti brnyborda
Hozzvalk:
- 1 kg brnyborda
- 1,5 dl joghurt
- 2 kvskanl liszt
- 1 evkanl currypor
- 2 evkanl finom kenyrmorzsa
- 1-2 dl vz s kevs szraz fehrbor keverke a prolshoz
- 1 fej vrshagyma
|
|
|
Elksztse:
Tegyk hll ednybe a bordkat. Kis tlban keverjk ssze a joghurtot, a lisztet s a curryport. Tegyk a hsra. Szrjuk meg kenyrmorzsval, s ntsk r a vizet a borral egytt. Tegyk hozz a kettbe vgott vrshagymt. 180 fokra elmelegtett stben kb. 40 percig sssk, vagy amg a bordk meg nem puhulnak.Ha nem elg a vizes bor, ptoljuk, de gyeljnk arra, hogy a vgn pirosra, de ne szrazra sljn a borda!
Hsvti muffin
Hozzvalk:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 2 egsz tojs
- 1/2 csomag stpor
- 1 csomag vanlis cukor
- 10-15 dkg puha vaj
- 1 dl tej
- 1 csipet s
- 1 ek mz
- kevske rum
|
|

|
A tetejre: zls szerint mazsola, porcukor, sznes cukormz, sznes cukordsz, csokolddarabok, marcipn nyuszi, csokitojsok.
Elksztse:
Az alapanyagokat egy nagy tlba tesznk s sszeturmixoljuk, majd a muffinformba ntjk. A formt csak 3/4-ig tltsk meg, klnben a stemny „tlcsordul”. Ha fm muffinformt hasznlunk, vajazzuk ki, mieltt beletesszk a masszt. Erre akkor nincs szksg, ha paprkosrkkat vagy szilikon muffinformt hasznlunk a stshez. A muffin 200 fokon, elmelegtett stben 20 perc alatt elkszl.
Dszts:
Sts eltt tesszk a tetejre a mazsolt s/vagy a csokoldt, utna meghintjk porcukorral. Ha cukormzzal s sznes cukorkkkal dsztjk, csak sts utn tegyk r, csakgy, mint a marcipn nyuszit s a csokitojsokat. Ez utbbiakat fogpiszklval rgzthetjk
Hsvti nyuszipiskta
Hozzvalk:
- pisktatszta
- vajkrm
- kkuszreszelk
- telsznez
- csoki- vagy marcipn nyuszi
- csoki- vagy marcipn tojs
|
|
|
Elksztse:
Ksztsnk pisktatsztt, majd egy nagyobb pohrral vgjunk ki korongocskkat. Kenjk be vajkrmmel, majd szrjuk r a zld telfestkkel enyhn megfestett kkuszreszelket. Ezzel ksz a nyuszi "zld rtecskje". Tegyk r a nyuszit, s mell a tojst. Ksztsnk egy egsz tlcravalt belle.
Dekorlhatjuk mg sznes cukorkkkal is. Gyermekek is knnyen elkszthetik.
Pisktatszta:
Hozzvalk: 6 tojs, 6 ek cukor, 6 ppozott ek liszt, 1 cs. vanlis cukor, 1 cs. stpor, 1 csipet s.
Vlasszuk szt a tojsok srgjt s fehrjt. A srgjt keverjk habosra a cukorral s a vanlis cukorral. A lisztet tlba tve keverjk ssze alaposan a stporral, a tojsok fehrjt pedig egy csipetnyi sval verjk kemny habb. A tojssrgjra rszrjuk a liszt felt, rtesszk a tojsfehrjt, majd rszrjuk a maradk lisztet is. Dolgozzuk ssze fakanllal, vigyzva arra, hogy a tojshab ne nagyon trjn ssze. Bleljnk ki egy stformt stpaprral, s elmelegtett stben sssk 200 fokon aranysrgra. Ne nyissuk ki a st ajtajt sts kzben, mert a tszta sszeesik. Hagyjuk egy kicsit hlni a stben, majd bortsuk ki vatosan egy tlcra, hzzuk le a stpaprt s hagyjuk teljesen kihlni.
Tojslikrtorta
Hozzvalk:
A tszthoz:
- 4 tojs
- 200g margarin
- 150 g liszt
- 150 g cukor
- 200 g mogyor (rlt)
- 50 g fehr csokold (reszelt)
- 3 csapott kvskanl stpor
A tltelkhez:
- 500 g mascarpone
- 250 g tojslikr
- 200 g habtejszn
- 100 g porcukor
- 8 evkanl csipkebogylekvr
- 4 lap fehr zselatin
A tlalshoz:
|
|
 |
Elksztse:
A margarint a cukorral egy tlban habosra keverjk, egyenknt hozzadjuk a tojsokat, majd az tszitlt, stporral elkevert lisztet, vgl a mogyort s a csokoldt. Alaposan sszegyrjuk.
A tsztt egy kivajazott formba tesszk, s elmelegtett stben, 175 fokon kb. 50 percig stjk. vatosan kivesszk a formbl, kihtjk, majd keresztben kettvgjuk. Az als felt megkenjk 4 evkanl csipkebogylekvrral, rtesszk a tszta msik felt, s a tetejt is megkenjk a lekvrral.
A zselatint egy kevs hideg vzbe beztatjuk. Kzben a mascarpont sszekeverjk a porcukorral s 200 ml tojslikrrel. A zselatint a felhasznlsi tmutatknak megfelelen feloldjuk s hozzadjuk a krmsajthoz. Vgl hozzkeverjk a kemny habb vert tejsznt, s a tortt megkenjk a krmmel. A maradk tojslikrrel s a pisztcival tlaljuk.
|