Manduls-karamells rudacskk
Hozzvalk:
A tszthoz:
3 cssze szobahmrsklet vaj
1/3 cssze cukor
1 ek. reszelt citromhj
msfl cssze finomliszt
A mzhoz:
6 ek. vaj
1/3 cssze barna cukor
1/4 cssze virgmz
1 cssze apr darabokra trt mandula (nem darlt!)
msfl ek. tej |
|
|
Elkszts:
Melegtsk el a stt 350 Celsius-fokra. A tszthoz elszr egy nagyobb ednyben verjk fel a vajat. Ha mr elg puha s knny, hozzadhatjuk a cukrot s a citromhjat. Az intenzv keverst addig folytassuk, amg a keverk llaga kzel habos nem lesz. ntsk ssze a lisztet s a kukoricadart, s dolgozzuk ssze a vajas keverkkel. A tsztt nyomkodjuk bele egy kb 20*20 cm-es tepsibe, a tetejt szurkljuk meg egy villval, majd tegyk a tepsit a stbe s addig sssk a tsztt, amg a teteje egy kicsit megbarnul.
Amg a tszta sl, elkszthetjk r a bevonatot. Egy lbasban kzepes lngon dolgozzuk ssze a vajat, a barna cukrot s a mzet. Folyamatosan kevergetve melegtsk addig, amg fel nem forr, azonban vigyzzunk, 2 percnl tovbb semmikpp se forraljuk, mert megg.
A tzrl levve keverjk ssze a karamellt a mandulval s a tejjel, majd az egszet kenjk a megpirult tszta tetejre. Sssk tovbbi 20 percig, amg a karamell tetejn buborkok kpzdnek. A stemnyt csak teljes kihls utn vgjuk fel, tetszleges mretre s alakra.
Citromos coeur a la creme cointreau-s naranccsal
- 250 g mascarpone krmsajt
- 225 g tr
- 50 g finom kristlycukor
- 1 citrom reszelt hja s leve
- spirl narancshjbl a dsztshez
A cointreau-s narancshoz
- 4 narancs
- 60 ml Cointreau
- 15 ml porcukor
- 10 ml kukoricaliszt
|
|
![](http://www.vital.hu/images/recept/orange1.jpg) |
Elksztse:
Egy robotgpben vagy mixerben a trt sima masszv keverjk, majd hozzadjuk a mascarpont, a kristlycukrot, a citrom hjt valamint a levt, s rvid ideig egytt mixeljk. Ezutn ngy couer l crme formt (vagy ehhez hasonlt) kiblelnk muszlinnal, s beleadagoljuk a masszt. Felletket elegyengetjk,majd a formkat egy trcra tesszk, hogy a trbl esetleg kiszivrg folyadkot felfogjuk.
A cointreau-s narancshoz kinyomjuk kt narancs levt, egy mrpohrba ntjk, majd vzzel feltltjk 250 ml-re, s egy ednybe tltjk. A kukoricalisztet egy kis narancslvel elkeverjk, s a porcukorral egytt az ednybe tesszk. Kevergetve addig melegtjk, mg be nem srsdik. Az gy kapott mrtsba beletesszk a megmaradt narancsok gerezdjeit, megkeverjk, hogy bevonatot kapjanak, majd flretesszk. Amikor kihlt, belekeverjk a cointreau-t. A formkat kibortjuk a tnyrokra, krben elrendezzk a gerezdeket, narancshjspirllal dsztjk, azonnal tlaljuk.
Citruskocsonya
Hozzvalk 4 szemlyre:
- 2 vrnarancs
- 2 narancs
- 6 kumquat (koktl vagy virgnarancsnak is hvjk) (ha nem tudjuk beszerezni, 2 naranccsal helyettestsk)
- 1 rzsaszn hs grapefruit
- 5 evkanl cukor
- 3 evkanl tkezsi kemnyt
- 1 kiskanl vanlis cukor
- 1/4 l frissen prselt vrnarancsl
- 1-2 evkanl narancslikr
|
|
![Citruskocsonya](http://www.vital.hu/images/recept/citruskocsonya1.jpg) |
Elksztse:
A narancsot, a vrnarancsot, s a grapefruitot gondosan meghmozzuk, majd egy tl felett kifilzzk, a kicsorg levet pedig felfogjuk. A koktlnarancsot megmossuk s felszeleteljk. A vrnarancs levt felfzzk a filzs kzben felfogott gymlcslvel, a cukorral s a vanlis cukorral. A hideg vzzel csommentesen elkevert tkezsi kemnytt lland kevers mellett a gymlcslhez adjuk, levesszk a tzrl, vgl hozzadjuk a filzett gymlcst s a koktlnarancs-szeleteket. Narancslikrrel zestjk, vegtlakba tltjk, s kt rra hideg helyre tesszk.
Fahjas darapuding mlnantettel
Hozzvalk:
- 200 g bzadara
- 200 g des tejszn
- 75 g cukor
- 1 l tej
- 1 evkanl vaj
- 1 kvskanl rlt fahj
- 2 lap zselatin
- 1/2 citrom reszelt hja
- 1 csipet s
A mlnantethez:
- 250 g fagyasztott mlna
- 1 evkanl vanlis cukor
- 2 evkanl aprra vgott pisztcia
- 2 cl narancslikr
|
|
![Fahjsa darapuding mlnantet](http://www.vital.hu/images/recept/pudingmalnas1.jpg) |
Elksztse:
A tejet fzzk fel a sval, a cukorral, a citromhjjal s a vajjal, majd lland kevergets kzben ntsk bele a bzadart. Vegyk le a tzrl, s hagyjuk a dart bedagadni. A zselatint 10 percre ztassuk hideg vzbe, alaposan nyomkodjuk ki, majd adjuk a mg forr grzhez, vgl szrjunk bele fahjat. A tejsznt verjk kemny habb, s vatosan keverjk a kihlt grzbe. A masszt tltsk hideg vzzel kibltett, kisebb formkba, melyeket 2 rra tegynk hideg helyre.
A mlnantethez a kiolvadt mlnt egy szrn passzrozzuk t, majd keverjk ssze a likrrel s a vanliscukorral. Az ntetet osszuk el a desszerttnyrokon, a kzepre bortsuk ki a pudingot a formkbl. A tetejt szrjuk meg aprra vgott pisztcival, s azonnal tlaljuk.
Jeges krte calvadosszal s csokoldntettel
Hozzvalk (8 szemlyre):
- 1,5 kg rett Vilmos krte
- 1 citrom leve
- 1/2 cssze finom kristlycukor
- 10 egsz szegfszeg
- 6 evkanl vz
- vkony cskokra vgott narancshj a dsztshez
Az ntethez:
- 200 g fzcsokold
- 4 evkanl ers feketekv
- 1 cssze habtejszn
- 2 evkanl Calvados vagy brandy
|
|
![](http://www.vital.hu/images/recept/korte1.jpg) |
Elksztse:
A krtt meghmozzuk, felszeleteljk s a citromlvel, a cukorral, a szegfszeggel s a vzzel egy ednybe tesszk. Lefedve 10 percig fzzk, majd eltvoltjuk a szegfszegeket. Ezutn hagyjuk kihlni. Robotgppel vagy mixerrel sima prv keverjk. A prt egy fagyasztsra alkalmas tlba ntjk, s szilrdd fagyasztjuk.
Kzben egy 900 g-os pspkkenyr stformt kiblelnk tltsz flival. Hagyjuk, hogy a flia a szleken lelgjon. A fagyasztbl kivesszk a prt, s tmerjk egy robotgpbe vagy mixerbe, s simra keverjk. Az elksztett stformba tltjk, betakarjuk, s szilrdd fagyasztjuk.
Az ntet elksztshez a csokoldt egy nagy hll tlba trdeljk. A tlat forr vzzel tlttt edny fl helyezzk, majd amikor a csokold megolvad belekeverjk a kvt. Fokozatosan hozzkeverjk a tejsznt, majd a Calvadost vagy a brandyt. Az ntetet flretesszk.
Mintegy 20 perccel a tlals eltt a formt kivesszk a fagyasztbl. A jeges krteprt egy tlra bortjuk, lehzzuk rla a flit, s a htszekrnybe tesszk, hogy kiss megpuhuljon. Az ntetet forr vz felett megmelegtjk. Desszertestnyrokra helyeznk egy-egy fagylaltszeletet s megntzzk a mrtssal. Narancshjcskokkal dsztjk s azonnal tlaljuk.
Ez a klasszikus francia desszerten alapul parf brmely tkezsnek frisst s hatsos befejezsl szolglhat. Az zhats rdekben csak rett s leves krtt hasznljunk.
Krm szilvbl s vanlis ntetbl
Hozzvalk 6 szemlyre:
- 675 g vrs szilva
- 1 narancs reszelt hja s leve
- 400 g-os doboz ksz vanlis ntet
- 50 g finom kristlycukor
- 2 evkanl habtejszn
- 2 evkanl vz
- 1 evkanl zselatinpor
- 1 tojsfehrje
- szilvaszeletek s mentagacskk a dsztshez
|
|
![Szilvakrm, vanlis ntet](http://www.vital.hu/images/recept/szilvakrem1.jpg) |
Elksztse:
A szilvt kimagozzuk s felszeleteljk, majd a narancs hjval s levvel egytt egy ednybe tesszk. Hozzadjuk a kristlycukrot, s llandan kevergetve addig melegtjk, amg a cukor fel nem olvad. A szilvt 5 percig proljuk. Kiss lehtjk, robotgppel sima ppp keverjk. Szitn keresztl egy tlba passzrozzuk s flretesszk hlni.
A vanlis ntetet egy ednybe tesszk, hozzadjuk a tejszn felt, s forrspontig hevtjk. Kzben a vizet egy tzll tlba ntjk, s a zselatint a tetejre szrjuk, flretesszk 5 percre, amg megszvja magt. Ezutn habvervel a forr vanlis ntetbe keverjk, amg fel nem olvad benne. Hagyjuk kihlni.
A maradk tejsznt lgy habb verjk, majd beleforgatjuk a vanlis ntetbe. Zsrmentes tlban lgy habb verjk a tojsfehrjt, s ugyancsak beleforgatjuk a vanlis ntetbe. Flretesszk, idnknt megkeverjk, mg elkezd megdermedni.
Gyorsan ttltjk hat magas desszertes pohrba, kanalanknt vltva a vanlis krmet s a szilvaprt. A kt masszt mrvnyosan elegytjk. Behtjk 2-3 rra, illetve addig, amg a vanlis krm megdermed. Kzvetlenl a tlals eltt mindegyik desszertet szilvaszeletekkel s friss mentagacskkkal dsztjk fel.
A vanlis krm s a szilvapr mrvnyos hats sszekevershez hasznljunk egy hossz nyrsat vagy egy vkony fmkanl nyelt.
Tokaji szlkrm
(mikrohullmon)
- 25-25 dkg fehr s piros szl
- 1, 5 dl frissen prselt fehr szll
- 1, 5 dl tokaji szamorodni
- 4 evkanl cukor
- 2 tojs
- 2 evkanl citroml
- 1 evkanl tkezsi kemnyt
- nhny szem szl a dsztshez
|
|
![](http://www.vital.hu/images/recept/szolotokai.jpg) |
Elksztse:
Elksztsi id: 10 perc + az rlels
A szlt megmossuk, a nagyobb szemeket flbevgjuk, s ki is magozhatjuk. Ha elkszlt, 2-2 evkanl szllvel, citromlvel, porcukorral s szamorodnival sszekeverjk, majd 5-10 percig llni hagyjuk, hogy az zek sszerjenek. Kzben a tojsokat az tkezsi kemnytvel, a maradk borral, a szllvel valamint a cukorral habosra keverjk, majd tzll tlba tltjk, s 650 wattal 2 percig melegtjk. Ezutn habvervel mg egyszer jl felverjk, s vltozatlan teljestmnnyel 1 percig melegtjk. Akkor j, ha krmszeren besrsdtt. Vgl ismt felverjk, s a komptos tlakba szrt szlszemekre ntjk.
Szemlyenknt krlbell 1014 kJ/243 kcal-t tartalmaz.
Rebarbars tiramisu
Hozzvalk (6 adaghoz):
A tltelkhez:
- 600 g rebarbarakompt
- 250 g tr (20% zsrtartalm)
- 150 g tejszn
- 125 g mascarpone (A mascarpone zsros, olasz krmsajt. Helyettesthetjk tejsznes krmsajttal is, ebben az esetben adjunk hozz 2 tojssrgjt.)
- 1 cssze vz
- 1 kvskanl instant kv
- 3 evkanl mandulalikr
- 2 csomag vanlis cukor
A dsztshez:
- 4 evkanl csokoldreszelk
- citromflevelek
|
|
![Tiramisu](http://www.vital.hu/images/recept/rebtiramisu1.jpg) |
Elksztse:
A babapisktval kibleljk egy lapos forma aljt. Egy cssze vizet felforralunk, feloldjuk benne a kvt, majd 2 evkanl mandulalikrrel zestsk. Ezzel a keverkkel meglocsoljuk a babapisktt, majd a pisktra simtjuk a rebarbarakomptot. sszekeverjk a mascarpont a trval, a tejsznnel, a vanlis cukorral valamint 1 evkanl mandulalikrrel, s a komptra simtjuk. Ezutn a tiramisut lefedve legalbb 1 rn t pihentetjk a htszekrnyben. Tlalskor megszrjuk csokoldreszelkkel, adagokra osztjuk, s nhny mentalevlkvel dsztjk.
Szlvel s trval tlttt kosrkk
Hozzvalk (6 darabhoz):
- 350 g des linzertszta (ha mlyhttt, felolvasztva)
- 225 g (1 cssze) tr
- 200 g vrs szl, felezve, szksg szerint kimagozva
- 150 ml habtejszn
- 4 evkanl srgabaracklekvr
- 2 evkanl porcukor
- 1 evkanl vz
- 1/2 kvskanl tiszta vanliaaroma
|
|
![Szlvel s trval tlttt kosrkk desszert](http://www.vital.hu/images/recept/szoloturo1.jpg) |
Elksztse:
A stt elmelegtjk 200 fokosra (gzstn 6-os fokozat). A tsztt kinyjtjuk s kiblelnk vele 6 mly, 9 cm-es, hullmos perem kis stformt. Megszurkljuk az alapjukat, kibleljk stpaprral s stbabbal. 10 percig stjk, kivesszk a stpaprt s a babot, majd a formkat mg 5 percre visszahelyezzk a stbe, mg a tszta megpirul, s teljesen tsl. Kiszedjk a formkbl, s rcson hagyjuk kihlni.
Kzben egy tlban sszekeverjk a trt a tejsznnel, a vanliaaromval s a porcukorral. A masszt sztadagoljuk a tsztakosrkkba. Elegyengetjk a felletket, s a tetejkn elrendezzk a szlket. A srgabaracklekvrt tszrjk egy ednybe, hozzadjuk a vizet, s kevergetve addig hevtjk, amg egyenletes nem lesz. Ezutn rmerjk a szlre s hagyjuk kihlni.
|