"Én nem tudom, mi ez, de jó nagyon,Elrévedezni némely szavadon, Mint alkonyég felhõjén, mely ragyog, És rajta túl derengõ csillagok. Én nem tudom mi ez, de édes ez, Egy pillantásod, hogyha megkeres, Mint napsugár, ha csillan a tetõn, Holott borongón már az este jön. Én nem tudom mi ez, de érzem, Hogy megszépült megint az életem, Szavaid selyme szíven simogat, Mint márciusi szél a sírokat. Én nem tudom, mi ez, de jó nagyon, Fájása édes, hadd fájjon, hagyom. Ha balgaság, ha tévedés, legyen, Ha szerelem, bocsásd ezt meg nekem!"
Egy magyar és egy amerikai a nemzeti vívmányokról beszélgetnek. Így az amerikai: - We have George W. Bush, Stevie Wonder, Bob Hope and Johnny Cash. Mire a magyar: - We have Ferenc Gyurcsany, no wonder, no hope and no cash.
A rendőr és családja új lakásba költözik. Rendezkednek, kijelölik a falon a képek helyét is. A férj egy széken állva, kalapáccsal a kezében várja, hogy az asszony odaadja a szöget. Az asszony véletlenül fordítva adja, úgy, hogy a szög feje áll a fal felé. - Anyukám! Adj egy másikat! Nem látod, hogy ez a szemközti falba való?
- Kaphatnánk egy szobát éjszakára? - Persze. Házasok? - Igen, mind a ketten.
Lány és fiú beszélgetnek. Fiú: - Mi a foglalkozásod? Lány: - Az EDS Hungary EMEA North-Central HUB Központjában az ABN AMRO Team-hez tartozó Workplace Services - Service Deskjén vagyok Chat Support Agent. És neked? - Ács.
A kislány nézegeti az édesanyja krémjeit a füdőszobában: - Ez mire jó? - kérdezi. - Hogy szép fényes legyen a hajam. - Hát ez mire való? - Hogy szebb legyek. - Akkor ezt kidobhatod, mert semmit sem használ!
A szőke nő levelet kap a nászúton lévő barátnőjétől: - Az idő pocsék, egész nap a szobában gubbasztunk. A szőke gondolkozik, majd megszólal: - De mit jelent az, hogy gub?
- Éjjel az anyósoddal álmodtam. - És mit mondott? - Semmit. - Akkor az nem ő volt.
Nő: Jó volt a szeretkezés. Most fekszünk egymás mellett, elgondolkozva néz felfelé. Aggódom. Vajon miről gondolkozik? Biztos a kapcsolatunkról. Ó jaj, ráncolja a homlokát. Biztos döntésre jutott. De nem szól. Csak összeszorítja az ajkait. Mérlegel, számítgat. Biztos végigfut az agyán, hogy már két éves a kapcsolatunk. Talán azt is észrevette, hogy egy kicsit meghíztam. Nem szól semmit. Csak néz felfelé szigorú arccal... Férfi: Ott a plafonon az a légy. Mászkál. Vajon hogy a francba nem esik le?
A gazdag férj korábban jön haza üzleti útjáról, és a kertészt a nappaliban találja, lába az asztalon, kezében whiskey, szájában pedig drága szivar. - Látom, magának aztán jól megy nálunk! - kiált felháborodottan a férj - Még jó, hogy a feleségemet nem ülteti az ölébe! - Már gondoltam rá, de a nagyságos asszony még nem jött fel a sofőr szobájából.
A skót taxival utazik. Éppen egy sikátor mellett haladnak el, amikor a sofőr észreveszi, hogy a ház tövében egy férfi egy eszméletlen nőt rugdos. A sofőr megállítja az autót, kiugrik és elkezd rohanni a verekedők felé, hogy megmentse a nőt. A skót lehúzza az ablakot és kétségbeesetten kiabálja: - Álljon meg! Ne menjen oda! Jöjjön vissza, elfelejtette megállítani a taxiórát!
folpack1 kg őszibarack vagy 1 1/2 doboz (850 ml-es) befőtt
6 evőkanál őszibarack- vagy sárgabaracklekvár
1-2 teáskanál Koronás porcukor
a nyújtáshoz liszt
a forma kikenéséhez margarin
a szóráshoz zsemlemorzsa
Elkészítése:
Elkészítési idő: 70 perc
A hideg, felkockázott vajat, illetve a kókuszzsírt az átszitált liszttel és csipetnyi sóval robotgép segítségével morzsalékosra összedolgozzuk. Hozzáadunk kb. 4 evőkanál jeges vizet, majd hideg kézzel, gyors mozdulatokkal sima omlós tésztává összegyúrjuk. Folpackba csomagolva, kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Közben a megmosott őszibarackok héját lehúzzuk, esetleg lehámozzuk (ha befőttet használunk, alaposan lecsöpögtetjük), és a kimagozott fél gyümölcsöket éles késsel egyforma, vékony cikkekre vágjuk. Az omlós tésztát a folpackból kicsomagoljuk, majd kevés liszttel meghintett deszkán 30-31 cm átmérőjű, kerek lappá kinyújtjuk. Egy 28 cm átmérőjű gyümölcstortaformát margarinnal kikenünk. Belefektetjük a tésztát, és peremet képezve, körben a forma oldalához nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, és kirakjuk őszibarackcikkekkel. Előmelegített sütőbe toljuk, és 225 fokon (gáztűzhelynél 4-es fokozaton) kb. 30 percig sütjük. Közben a lekvárt megmelegítjük, szitán átpasszírozzuk, és vastagon a gyümölcsökre kenjük. Grill fokozaton kb. 2 perc, vagy normál sütőben 225 fokon (gáztűzhelynél 4-es fokozaton) további 10 perc alatt készre sütjük. A tortát porcukorral meghintve, melegen vagy hidegen, tejszínhabbal kínáljuk.
FRANCIA NARANCSOS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre
A palacsintához:
• 80 g finomliszt • 1 csipet só • 1 ek. cukor • 1/2 tasak vaníliás cukor • 1 tojás+1 tojássárgája • 1,5 dl tej • 1 ek. olaj • néhány citromfűlevélke
Összekeverjük a lisztet a sóval, cukorral és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, végül apránként a tejet, és csomómentes masszává keverjük (ha túl sűrű volna, egy kevés szénsavas ásvány- vagy szódavízzel hígítjuk). Letakarjuk, 30 percig pihentetjük, majd belekeverjük az olajat, és teflonserpenyőben 8-12 vékony palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. Miközben a tészta pihen, a narancsokat megmossuk, 1 narancs héját burgonyahámozóval lehántjuk, gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk. Forró vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük, és lecsepegtetjük. Az összes narancsot vastagon meghámozzuk, kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A munka közben keletkező lét a rostos narancsléhez öntjük. Nagyobb serpenyőben barnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat/margarint , azonnal felöntjük a narancslével, jól összeforraljuk, végül hozzáadjuk a narancslikőrt és a brandyt. A palacsintákat zsebkendőszerűen összehajtogatjuk, gyors mozdulatokkal a mártásba forgatjuk, végül hozzáadjuk a narancsgerezdeket és a narancshéjat. A palacsintákat (2-3 darabonként) lapostányérra fektetjük, melléjük szedjük a narancsot és a mártást, tetejüket narancshéjjal és citromfűlevélkével díszítjük, azonnal tálaljuk csak melegen jó! Mutatós, mennyei, biztos siker!
BROKKOLITORTA
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
10 dkg vaj
25 dkg liszt
Só
A töltelékhez:
60 dkg brokkoli
15 dkg főtt sonka
4 tojás
10 dkg reszelt sajt (guoda)
1, 5 dl tejszín
1 kk. KNORR Delikát ételízesítő
Bors
Reszelt szerecsendió
Elkészítése:
Elkészítési idő: 120 perc
1. A tésztához a vajat a lisztbe tördeljük, sóval és 4 evőkanál vízzel tésztát gyúrunk. A tortaformát kikenjük. A tésztát 6 cm-rel nagyobb átmérőjűre nyújtjuk, így amikor kibéleljük vele a formát, az oldalára 3 cm-rel felhajtódik. 1 órára a hűtőbe tesszük. 2. A töltelékhez megmossuk a brokkolit. A rózsácskákat leszedjük, a szárakat 1 cm-es darabokra vágjuk, az egészet forrásban levő, sós vízben 3-5 percig szűrőkanállal blansírozzuk, majd kihűtjük, lecsöpögtetjük. A sonkát metéltre vágjuk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. 3. Felütjük a tojásokat, a sárgákat elkeverjük a sajttal, a Delikát ételízesítővel, borsozzuk, szerecsen-dióreszelékkel fűszerezzük. A formát kivesszük a hűtőből. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a tésztabélésre egyengetjük. Ezután töltjük meg a formát töltelékkel, amit megszórunk a sonkacsíkokkal, legfelülre pedig a tojás-sajt massza kerül. 4. A brokkolitortát 180 °C-os sütőben 45 percig sütjük, figyelve arra, hogy a teteje szépen, egyenletesen megpiruljon.
FEHÉR ÉS BARNA CSOKOLÁDÉHAB
Hozzávalók 4 személyre:
A fehér csokihabhoz:
10 dkg fehér csokoládé
2 db tojás
8 dkg cukor
2 dl rum
5 dkg tejszínhab
1 kávéskanál zselatin-por
A barna csokihabhoz:
6 dkg vaj
10 dkg csoki
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje
8 dkg cukor
1 csésze presszókávé
Elkészítése:
Elkészítési idő: 50 perc + plusz hűtés
Először elkészítjük a fehér csokihabot. A fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Közben a tojás sárgáját cukorral habosra keverjük. A tojásfehérjét habbá verjük. A zselatint vízbe áztatjuk. A tojásfehérjét a kikevert tojássárgákhoz adjuk, ízesítjük rummal, belekeverjük az olvasztott fehércsokoládét, az áztatott zselatint és a tejszínhabot. Az így kapott finom csokihabot a üveg kelyhekbe félig töltjük, és hűtőbe tesszük.
A barna csokihabhoz a vajat csokoládéval vízgőz felett felolvasztjuk. A tojássárgáját cukorral habosra keverjük. Tojásfehérjét habbá verjük. A folyékony barna csokoládéhoz keverjük a presszókávét, a kikevert tojássárgáját, majd a felvert tojáshabbal is összekeverjük. A már megdermedt fehér csokihab tetejére kanalazzuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor tejszínhabbal és koktélcseresznyével díszítjük.
Crčpe Suzette
Hozzávalók 8 személyre:
8 palacsinta
3 mandarin vagy 2 narancs
7,5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 evőkanál narancslikőr
Elkészítése:
Elkészítési idő: 15 perc
A gyümölcsök héját finomra reszeljük. A vajat, a likőrt és a cukrot simára keverjük, beledolgozzuk a gyümölcshéjat és -levet. A palacsintákat ezzel a krémmel megtöltjük, négyfelé hajtjuk, és serpenyőben 2-3 perc alatt átsütjük.
A kisunoka megkérdezi a nagypapát, mi az, hogy átlag. Nagyapi mond egy példát: - Te 8 éves vagy, én 80, tehát ketten együtt 88 évesek vagyunk, vagyis átlagban 44 évesek, ami a legszebb férfikor. De dugni te se tudsz, meg én se!