"n nem tudom, mi ez, de j nagyon,Elrvedezni nmely szavadon, Mint alkonyg felhõjn, mely ragyog, s rajta tl derengõ csillagok. n nem tudom mi ez, de des ez, Egy pillantsod, hogyha megkeres, Mint napsugr, ha csillan a tetõn, Holott borongn mr az este jn. n nem tudom mi ez, de rzem, Hogy megszplt megint az letem, Szavaid selyme szven simogat, Mint mrciusi szl a srokat. n nem tudom, mi ez, de j nagyon, Fjsa des, hadd fjjon, hagyom. Ha balgasg, ha tveds, legyen, Ha szerelem, bocssd ezt meg nekem!"
Egy magyar s egy amerikai a nemzeti vvmnyokrl beszlgetnek. gy az amerikai: - We have George W. Bush, Stevie Wonder, Bob Hope and Johnny Cash. Mire a magyar: - We have Ferenc Gyurcsany, no wonder, no hope and no cash.
A rendr s csaldja j laksba kltzik. Rendezkednek, kijellik a falon a kpek helyt is. A frj egy szken llva, kalapccsal a kezben vrja, hogy az asszony odaadja a szget. Az asszony vletlenl fordtva adja, gy, hogy a szg feje ll a fal fel. - Anyukm! Adj egy msikat! Nem ltod, hogy ez a szemkzti falba val?
- Kaphatnnk egy szobt jszakra? - Persze. Hzasok? - Igen, mind a ketten.
Lny s fi beszlgetnek. Fi: - Mi a foglalkozsod? Lny: - Az EDS Hungary EMEA North-Central HUB Kzpontjban az ABN AMRO Team-hez tartoz Workplace Services - Service Deskjn vagyok Chat Support Agent. s neked? - cs.
A kislny nzegeti az desanyja krmjeit a fdszobban: - Ez mire j? - krdezi. - Hogy szp fnyes legyen a hajam. - Ht ez mire val? - Hogy szebb legyek. - Akkor ezt kidobhatod, mert semmit sem hasznl!
A szke n levelet kap a nszton lv bartnjtl: - Az id pocsk, egsz nap a szobban gubbasztunk. A szke gondolkozik, majd megszlal: - De mit jelent az, hogy gub?
- jjel az anysoddal lmodtam. - s mit mondott? - Semmit. - Akkor az nem volt.
N: J volt a szeretkezs. Most feksznk egyms mellett, elgondolkozva nz felfel. Aggdom. Vajon mirl gondolkozik? Biztos a kapcsolatunkrl. jaj, rncolja a homlokt. Biztos dntsre jutott. De nem szl. Csak sszeszortja az ajkait. Mrlegel, szmtgat. Biztos vgigfut az agyn, hogy mr kt ves a kapcsolatunk. Taln azt is szrevette, hogy egy kicsit meghztam. Nem szl semmit. Csak nz felfel szigor arccal... Frfi: Ott a plafonon az a lgy. Mszkl. Vajon hogy a francba nem esik le?
A gazdag frj korbban jn haza zleti tjrl, s a kertszt a nappaliban tallja, lba az asztalon, kezben whiskey, szjban pedig drga szivar. - Ltom, magnak aztn jl megy nlunk! - kilt felhborodottan a frj - Mg j, hogy a felesgemet nem lteti az lbe! - Mr gondoltam r, de a nagysgos asszony mg nem jtt fel a sofr szobjbl.
A skt taxival utazik. ppen egy siktor mellett haladnak el, amikor a sofr szreveszi, hogy a hz tvben egy frfi egy eszmletlen nt rugdos. A sofr meglltja az autt, kiugrik s elkezd rohanni a verekedk fel, hogy megmentse a nt. A skt lehzza az ablakot s ktsgbeesetten kiablja: - lljon meg! Ne menjen oda! Jjjn vissza, elfelejtette meglltani a taxirt!
A prhagymt megmossuk s karikra vgjuk. Az almt meghmozzuk, kivgjuk a maghzt, majd felkockzzuk. Az almt s a prhagymt a 2 evkanl vajon Mikrohullm stben 10 percig 600 Watt-on megproljuk.
Az elzleg vzben felforralt telzestbl 1 dl-t hozzntnk. A kukoricakemnytt s a tejsznt jl elkeverjk s hozzvegytjk. Mikrohullm stben 2 percig 600 Watt-on felfzzk. Sval borssal zestjk. (Esetleg szerecsendival.)
Cukkini fnkok
Hozzvalk 4 szemlyre:
3 kzepes cukkini
10 dkg feta sajt
2 fej vrshagyma
3-3 evkanl finomra vgott kapor s petrezselyem
4 evkanl liszt
3 tojs
olvaolaj
s
rlt bors
A dsztshez
kaporlevl
petrezselyemlevl
paradicsomgerezdek
Elksztse:
Elksztsi id: 30 perc
A nagyon finomra vgott hagymkat 1 evkanl olajban megpirtjuk. A cukkiniket lereszeljk, s kinyomkodjuk a levket. Hozzadjuk a pirtott hagymhoz, s nagylngon, llandan kevergetve nhny perc alatt megpirtjuk, majd flretesszk. Simra keverjk az elmorzsolt fett, a kaprot, a petrezselymet, a lisztet meg a tojst, s zls szerint szzuk. (Elbb kstoljuk meg, mert a feta nagyon ss!) Hozzadjuk a lehlt cukkinis masszt, s alaposan sszekeverjk. Serpenyben olajat forrstunk, s a kanllal kiszaggatott fnkok minden oldalt aranybarnra stjk benne. Itatsra szedjk.
GOMBS RIZS
Hozzvalk 4 szemlyre:
30 dkg rizs
6 dkg zsr
10 dkg vrshagyma
15 dkg gomba
zldpetrezselyem, s bors.
Elksztse:
Elksztsi id: 20 perc
A rizst megtiszttjuk, lemossuk, leszrjk, s jl lecsepegtetjk. A zsr felt felhevtjk, majd vegesre pirtjuk benne a leszrtott rizst. Ktszeres mennyisg vzzel felengedjk, szzuk s belekeverjk a vrshagyma felt. Fed alatt lass tzn puhra proljuk. Kzben a megtiszttott gombt megmossuk, lecsepegtetjk, s kb. flcentis kockkra vgjuk. A maradk zsrban vegesre pirtjuk a finomra vgott vrshagymt. Hozzadjuk a felaprtott gombt, s egytt megpirtjuk. Sval, borssal, finomra vgott zldpetrezselyemmel fszerezzk. A megpuhult gombt az elkszlt rizzsel lazn sszekeverjk. Forrn, szaftos hsok mell adjuk kretnek.
RAKOTT ZLDBAB SPRGA MDON
Hozzvalk 4 szemlyre:
·60 dkg zsenge zldbab
·nagy pohr tejfl, cskkentett zsrtartalm
·evkanl olvaolaj
·5 evkanl morzsa
·3 dkg margarin
·s
·dest
Elksztse:
Elksztsi id: 30 perc
A zsenge zldbabot megpucoljuk, de nem daraboljuk fel. Ss vzben puhra fzzk. Jnai ednyt kikenjk a margarinnal, lerakjuk a zldbabot egy sorban, majd tejfllel meglocsoljuk. Ha kell, kicsit szzuk, egy csipet dest szerrel meghintjk s pirtott morzsval szintn megszrjuk. Majd ismt a zldbab s az elzk. Tetejre tejfl s morzsa kerl, a maradk margarint is r lehet trdelni. Stben sszemelegtjk.
PROLT ARTICSKA
Hozzvalk 4 szemlyre:
4 articska
1 dl olvaolaj
3 teskanl balzsamecet
2 evkanl aprra vgott zldfszer
s
bors.
Elksztse:
Elksztsi id: 50 perc
Mossa meg a paradicsomokat, vgja ki a csumjukat s mindegyiket vgja ngy rszre. Egy serpenyben kezdje el fzni az olvaolajjal, sval, borssal, cukorral, friss zldfszerekkel s a fokhagymval. Fedje le s fzze kzepes fokozaton 20 percig, majd ntse egy kses tartozkkal elltott turmix ednybe. Az sebessgszablyozt lltsa 8-as s 10-es fokozat kz. Turmixolja 90 msodpercig, majd ntse t egy finom szrn. Ez a recept nyers paradicsombl is elkszthet, de abban az esetben ne tegyen bele cukrot.
KRUMPLI KROKETT
Hozzvalk 4 szemlyre:
30 dkg krumpli
10 dkg liszt
1 tojs
2 dkg vaj
s
szerecsendi
petrezselyem
Elksztse:
Elksztsi id: 20 perc
30 dg ftt, ttrt lisztes burgonyhoz mg melegen adjunk 10 dg lisztet, 1 elzleg felvert tojst, 1 evkanl aprra vgott petrezselyemlevelet, 2 dkg vajat, 1 ppozott mokkskanl st, s jl dolgozzuk ssze. A fszeres teleket kedvelk keverhetnek bele egy csipet finomra rlt szerecsendit is. Ezutn liszttel meghintett gyrdeszkn formljunk az alaposan kidolgozott tsztbl kb. 1,5 cm vastag rudakat, s vgjuk fel kb. 4 centimteres darabokra. Minl gyorsabban sodorjuk ki, mert a burgonyval kevert tszta hamar kilgyul, s egyre ragacsosabb vlik. Ezen sokan gy segtenek, hogy az ttrt krumplit hagyjk kihlni. A teljesen lehlt burgonya azonban "megvegesedik" s nehz simra dolgozni. Elengedhetetlen a lehls kivrsa akkor, ha csak kzepesen tmr burgonya van otthon, klnben sokat fogunk knldni a tsztval. Vgl verjnk fel 1 nagy vagy 2 kisebb tojst, s a rudacskkat forgassuk elbb tojsba, utna zsemlemorzsba, majd b forr olajban, teljes lngon sssk ropogs pirosra.
A kisunoka megkrdezi a nagypapt, mi az, hogy tlag. Nagyapi mond egy pldt: - Te 8 ves vagy, n 80, teht ketten egytt 88 vesek vagyunk, vagyis tlagban 44 vesek, ami a legszebb frfikor. De dugni te se tudsz, meg n se!