"Én nem tudom, mi ez, de jó nagyon,Elrévedezni némely szavadon, Mint alkonyég felhõjén, mely ragyog, És rajta túl derengõ csillagok. Én nem tudom mi ez, de édes ez, Egy pillantásod, hogyha megkeres, Mint napsugár, ha csillan a tetõn, Holott borongón már az este jön. Én nem tudom mi ez, de érzem, Hogy megszépült megint az életem, Szavaid selyme szíven simogat, Mint márciusi szél a sírokat. Én nem tudom, mi ez, de jó nagyon, Fájása édes, hadd fájjon, hagyom. Ha balgaság, ha tévedés, legyen, Ha szerelem, bocsásd ezt meg nekem!"
Egy magyar és egy amerikai a nemzeti vívmányokról beszélgetnek. Így az amerikai: - We have George W. Bush, Stevie Wonder, Bob Hope and Johnny Cash. Mire a magyar: - We have Ferenc Gyurcsany, no wonder, no hope and no cash.
A rendőr és családja új lakásba költözik. Rendezkednek, kijelölik a falon a képek helyét is. A férj egy széken állva, kalapáccsal a kezében várja, hogy az asszony odaadja a szöget. Az asszony véletlenül fordítva adja, úgy, hogy a szög feje áll a fal felé. - Anyukám! Adj egy másikat! Nem látod, hogy ez a szemközti falba való?
- Kaphatnánk egy szobát éjszakára? - Persze. Házasok? - Igen, mind a ketten.
Lány és fiú beszélgetnek. Fiú: - Mi a foglalkozásod? Lány: - Az EDS Hungary EMEA North-Central HUB Központjában az ABN AMRO Team-hez tartozó Workplace Services - Service Deskjén vagyok Chat Support Agent. És neked? - Ács.
A kislány nézegeti az édesanyja krémjeit a füdőszobában: - Ez mire jó? - kérdezi. - Hogy szép fényes legyen a hajam. - Hát ez mire való? - Hogy szebb legyek. - Akkor ezt kidobhatod, mert semmit sem használ!
A szőke nő levelet kap a nászúton lévő barátnőjétől: - Az idő pocsék, egész nap a szobában gubbasztunk. A szőke gondolkozik, majd megszólal: - De mit jelent az, hogy gub?
- Éjjel az anyósoddal álmodtam. - És mit mondott? - Semmit. - Akkor az nem ő volt.
Nő: Jó volt a szeretkezés. Most fekszünk egymás mellett, elgondolkozva néz felfelé. Aggódom. Vajon miről gondolkozik? Biztos a kapcsolatunkról. Ó jaj, ráncolja a homlokát. Biztos döntésre jutott. De nem szól. Csak összeszorítja az ajkait. Mérlegel, számítgat. Biztos végigfut az agyán, hogy már két éves a kapcsolatunk. Talán azt is észrevette, hogy egy kicsit meghíztam. Nem szól semmit. Csak néz felfelé szigorú arccal... Férfi: Ott a plafonon az a légy. Mászkál. Vajon hogy a francba nem esik le?
A gazdag férj korábban jön haza üzleti útjáról, és a kertészt a nappaliban találja, lába az asztalon, kezében whiskey, szájában pedig drága szivar. - Látom, magának aztán jól megy nálunk! - kiált felháborodottan a férj - Még jó, hogy a feleségemet nem ülteti az ölébe! - Már gondoltam rá, de a nagyságos asszony még nem jött fel a sofőr szobájából.
A skót taxival utazik. Éppen egy sikátor mellett haladnak el, amikor a sofőr észreveszi, hogy a ház tövében egy férfi egy eszméletlen nőt rugdos. A sofőr megállítja az autót, kiugrik és elkezd rohanni a verekedők felé, hogy megmentse a nőt. A skót lehúzza az ablakot és kétségbeesetten kiabálja: - Álljon meg! Ne menjen oda! Jöjjön vissza, elfelejtette megállítani a taxiórát!
A füstöltszalonna-szeleteket kisütjük. A zsírjában a sóval, őrölt borssal ízesített marhahúst körbesütjük, majd lábosba tesszük. A zsírban cukrot pirítunk, barnára, hozzáadjuk a paradicsompürét, a lisztet, tovább pirítjuk, hozzátesszük a szétnyomott fokhagymát, a darabolt sárgarépát és az aprított gombát. Ízesítjük kakukkfűvel, babérlevéllel a vörösborral felöntjük, majd lassú párolással 2 óra alatt, időnként a húst forgatva, puhára pároljuk.
A húst a párolóléből kiemeljük, végül a mártáshoz adjuk az újhagymát, a vajat és a konyakot. Tálaláskor a húst felszeleteljük, körbe öntjük a gombás-sárgarépás-újhagymás-vörösboros mártással. Köretnek, külön adhatunk hozzá sült burgonyát, párolt rizst vagy főtt tésztaféleségeket.
Aszalt gyümölcsös-sonkás borjútekercs
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg borjúhús (egészben)
3 dl csirkehúsleves (leveskockából)
10 dkg sárgabarack (aszalt)
12 dkg szilva (aszalt, kimagozott)
1 alma (jonagold)
5 dkg mandula
5 dkg dió
5 dkg vaj
3 szelet sonka
őrölt bors
só
Elkészítése:
Elkészítési idő: 70 perc
A húsleves felét megmelegítjük, a barackokra és a szilvára öntjük, és 30 percig állni hagyjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, a húsukat felkockázzuk. A mandulát vízben 5 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük, és a szemeket egymáshoz dörzsölve a héjukat eltávolítjuk. A húst a maximális nagyságúra kiterítjük. Az aszalt gyümölcsökkel, a mandulával, a dióval és az almadarabokkal megtöltjük. Sóval, borssal meghintjük, felgöngyöljük, és átkötjük. Mély tepsibe tesszük, és a vajban pirosra sütjük. A maradék húslevest ráöntjük, és sütőben megsütjük. Amikor kész, a húst kivesszük, a zsineget eltávolítjuk, a sonkaszeletekbe burkoljuk, és még 5 percig sütjük. Alufóliába csomagoljuk, és 10 percig az elzárt sütőben hagyjuk, majd szeletekre vágva tálaljuk.
CASANOVA CSAPDÁJA
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg borjúlapocka
3 db alma
2 dl tejszín
1 dl fehérbor
1 evőkanál KNORR Delikát Magyaros Paprikakrém
1/2 citrom
1 dl étolaj
0, 5 liter húsleves
1 mokkáskanál
egész kömény
só
Elkészítése:
Elkészítési idő: 70 perc
A húst megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. Kevés hevített olajon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a Delikát Magyaros Paprikakrémet, felöntjük a borral és a tejszínnel. Ízesítjük kevés szűrt citromlével, egész köménnyel, sóval. Mikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a meghámozott, magházatlanított és cikkekre vágott almákat. Rövid idő alatt készre főzzük.
Fasírt provence-i módra
Hozzávalók 4 személyre:
4 kétszersült
40 dkg darált sertéshús
1 tojás
1 evőkanál pesto
7,5 dkg vaj
A körethez
60 dkg paradicsom
4 rozmaringág
2 zellerszár
1,5 dl száraz fehérbor
1,5 dl zöldségleves (leveskockából)
csipetnyi sáfrány
40 dkg zöldbab
5 dkg olajbogyó (fekete)
fél citrom (leve és héja)
őrölt bors
só
Elkészítése:
Elkészítési idő: 55 perc
A kétszersülteket zacskóba tesszük, és sodrófával porrá törjük. Salátástálba öntjük, a hússal, a tojással és a pestóval összekeverjük. Fasírtokat formázunk belőle és 2,5 dkg vajban pirosra sütjük. A paradicsomok belsejét kikaparjuk, húsukat péppé zúzzuk. A rozmaringot apróra vágjuk. A zellert rézsútosan kisebb darabokra szeleteljük, majd a rozmaringgal együtt a maradék vajban állandóan kevergetve puhára pároljuk. Belekeverjük a bort, a levest, a sáfrányt, és felforraljuk. Még 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a zöldbabot, az olajbogyókat, és sóval, borssal ízesítjük. Felforraljuk, és még 5 percig pároljuk. A fasírtok mellé, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Francia édességek
Francia főételek
NARANCSOS KACSA
Hozzávalók 5-6 személyre:
1 db 2-2,5 kg-os pecsenyekacsa
1 nagy fej hagyma
2 narancs
1 evőkanál paradicsompüré
só
Bors
1 kávéskanál finomra vágott petrezselyem
Elkészítése:
Elkészítési idő: 70 perc
A kacsa aprólékát levágjuk, a belsőséget megtisztítjuk. A kacsát sóval, borssal bedörzsöljük, a megtisztított hagymát félbevágva a belsejébe tesszük. Az aprólékból és a belsőségből a mártáshoz alaplét főzünk. Az előmelegített, mérsékelten meleg sütőben feltesszük sülni a kacsát úgy, hogy kevés vizet teszünk alá. A sütés mintegy hatvan percig tart. Félidőben megszurkáljuk, pecsenyelével többször megöntözzük, a túlzott zsírt kikanalazzuk. Közben megreszeljük az egyik narancs héját, meghámozzuk, a fehér héját is eltávolítjuk, szeletekre vágjuk, a másiknak kinyomjuk a levét. A megsült kacsát meleg tálalóedénybe tesszük. Az alapléhez hozzáadjuk a paradicsompürét, a narancs levét, a reszelt narancshéjat, leöntjük vele a sült kacsát. Finomra vágott petrezselyembe mártott narancsszeletekkel díszítjük. Köretnek sült hasábburgonyát kínálunk hozzá.
A kisunoka megkérdezi a nagypapát, mi az, hogy átlag. Nagyapi mond egy példát: - Te 8 éves vagy, én 80, tehát ketten együtt 88 évesek vagyunk, vagyis átlagban 44 évesek, ami a legszebb férfikor. De dugni te se tudsz, meg én se!